Geplaatst op

Wanneer naar de dokter met menstruatieklachten?

De menstruatiecyclus is altijd al een belangrijk facet van onze website geweest. Ook de verkoop van o.a. de menstruatiecups in onze webshop heeft daaraan bij gedragen. Inmiddels is het alweer ruim 15 jaar geleden dat we onze eerste menstruatiecup verkochten. Wij hebben in de loop van de jaren enorm veel vragen beantwoord over de menstruatie en het gebruik van menstruatieproducten, ervaringen uitgewisseld en zelf ook veel bijgeleerd.

Wij zijn de expert op het gebied van menstruatiecups

Ja, wij durven ons gerust expert te noemen op dit gebied. En waar staan we dan in 2018? Nog steeds krijgen wij veel vragen binnen via de site. Heerst er dan nog steeds een taboe? Veel onzekerheid in elk geval wel.

Onze menstruatieproducten maken het beter

Wij verkondigen niet dat er geen ongemakken zijn tijdens je menstruatie en ook niet dat onze producten dat oplossen. Wel geloven wij dat bewuste keuzen en bewustwording, je over het algemeen een beter gevoel kunnen geven en dus ook tijdens je menstruatie. Ook geloven wij bijvoorbeeld dat de Divacup gezonder is dan bijvoorbeeld tampons, bewezen is dat de menstruatie vaak korter en minder hevig is bij het gebruik van menstruatiecups. Ander ongemak blijft. Ongemakkelijke situaties soms ook. Maar…. wat is ongemak en wat is niet goed? Iedere vrouw is anders, ongemak voor de een is misschien onverdraagzaam voor de ander. Wat is normale menstruatiepijn en welke pijn is een signaal voor iets anders? Als we deze vragen eenduidig zouden kunnen beantwoorden werden artsen overbodig. Kortom bij twijfel altijd je huisarts raadplegen. Onderstaand proberen we je wat extra richtlijnen te geven.

Pijn, ook tijdens de menstruatie, is een signaal

Pijn is vaak een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Denk aan keelpijn of oorpijn, door de pijn weet je dat het virus (of bacterie in sommige gevallen) je keel heeft bereikt, waar je eerder misschien alleen nog verkouden was. Buikpijn, een opgeblazen gevoel horen soms bij de menstruatie, maar verergerende, plotselinge of pijn die er eerder niet was, kan ook tijdens de menstruatie een signaal zijn. Ook koorts heeft een signaalfunctie. Bij serieuze en acute menstruatieziekten, denk je al snel aan Toxic shock syndrome (TTS) oftewel de tamponziekte. De ziekte uit zich als griep, met hoge koorts, diarree en huiduitslag (lijkt op zonnebrand). Onbehandeld kan de ziekte dodelijk zijn. Bij vermoeden van TTS altijd meteen een arts bezoeken. Ook in andere gevallen kan het raadzaam zijn een arts te bezoeken. We zetten ze op een rijtje.

Tot je 20e kan je menstruatiecyclus onregelmatig zijn

Een onregelmatige cyclus is normaal voor meisjes, die net beginnen te menstrueren. Het kan wel een jaar tot twee jaar na de eerste menstruatie duren voordat de cyclus regelmatig wordt. Na het eerste jaar moet de cyclus regelmatig worden, gebeurt dat niet dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Niet te vergeten, dat een uitblijvende menstruatie natuurlijk ook kan wijzen op een zwangerschap. De menstruatiecyclus is niet voor alle vrouwen even lang, maar elke vrouw moet eens in de 21 tot 45 dagen een keer menstrueren. De menstruatiebloeding zelf mag niet langer dan 7 dagen per keer duren. Het bijhouden van een menstruatiekalender of -dagboek is raadzaam en in veel gevallen ook handig, om jouw cyclus in kaart te brengen.

De menarche vindt op steeds jongere leeftijd plaats

Ook de leeftijd waarop je gaat menstrueren kan erg verschillen. Steeds vaker horen we dat meisjes al aan het einde van de lagere school ongesteld worden. Als het langer duurt is dat geen directe reden voor ongerustheid. Meisjes die op hun 16e nog niet ongesteld zijn, doen er echter wel goed aan dit met de huisarts te bespreken zeker ook als ook de borstontwikkeling nog niet begonnen is. Verstoringen van de hormoonhuishouding kunnen leiden tot het uitblijven van de eerste menstruatie.

De leeftijd waarop de eerste menstruatie plaats vind is erfelijk

De leeftijd waarop de eerste menstruatie plaats vind is voor het grootste deel erfelijk bepaalt, jouw dochter zal dus ongeveer op dezelfde leeftijd gaan menstrueren als jij, of jij op dezelfde leeftijd als je moederen of zus(sen). Naast de erfelijke component kun je nog niet gaan menstrueren als je niet voldoende lichaamsgewicht hebt (in verhouding tot je lengte). Om dezelfde reden kan de menstruatie stoppen of verminderen bij een snelle afname van het lichaamsgewicht.

Wees alert als je menstruatie uitblijft of verminderd

Uitblijvende of verminderende menstruatie zien we ook vaak terug bij topsporters of vrouwen met een eetprobleem. Bij een normale menstruatie verlies je voldoende bloed, merk je nauwelijks meer dat je menstrueert dan is dat zeker een reden om een arts te raadplegen. Als de menstruatie langer dan 6 maanden uitblijft noemen we dat amenorroe.

Onverwacht heftig bloedverlies kan ernstige problemen geven

Het omgekeerde is ook het geval, te veel bloedverlies kan (ernstige) problemen aangeven. Wanneer tijdens je menstruatie gedurende 3 uur achter elkaar, zoveel bloed vrijkomt dat je tampons, verband of cup helemaal vol (of veel voller dan normaal) is, is het zeker raadzaam direct een arts te bezoeken.

Menstruatiekrampen en ander ongemak

Tot slot de krampen en ander ongemak, deels hoort het bij het vrouw zijn. Hevige krampen terwijl je anders weinig last hebt zijn wel een signaal om de huisarts te bezoeken. Ook als het je regelmatig niet lukt om zelfs maar uit bed te komen tijdens je menstruatie, is er misschien meer aan de hand.

Wees gerust, je hoeft geen marathon te kunnen lopen

Je hoeft echt geen marathon te lopen (al presteerde Wielrenster Leontien van Moorsel juist het best tijdens haar menstruatie), je menstruatie hoeft je niet te belemmeren in je dagelijks leven. Andere signalen dat er iets mis is, zijn ernstige kramp, verzwakking door pijn of misselijkheid.