Voorbehoedsmiddelen voor veilige seks

Voorbehoedsmiddelen / Anticonceptie

Voorbehoedsmiddelen beschermen je tegen zwangerschap als je met iemand naar bed gaat (neukt). Anticonceptie wil zeggen dat de versmelting van de eicel en de zaadcel voorkomen wordt.

Er bestaan veel verschillende middelen en methoden om zwangerschap te voorkomen. Niet elk middel of methode is even betrouwbaar. Je zult zelf een keuze moeten maken, daarbij kun je een afweging maken tussen de voor- en nadelen en het risico op zwangerschap (en de gevolgen daarvan).

Welke anticonceptie gebruik jij?

Tijdens een enquête in 2020 onder 200 vrouwen in de vruchtbare leeftijd werd deze vraag beantwoord.

Ruim 42% van de ondervraagde gebruikte een vorm van hormonale anticonceptie. 21% gebruikte uitsluitend condooms. Natuurlijke anticonceptie werd door 8% van de vrouwen toegepast.

Verder was er nog 4% die de voorkeur gaf aan de koperspiraal.

Niet iedereen gebruikt anticonceptie. Zo wilde bijvoorbeeld bijna 9% van de ondervraagden zwanger worden. En was er een kleine groep (2%) die al zwanger was.

Tot slot was er nog een kleine groep waarbij sprake was van sterilisatie. Van deze groep was overigens in de meeste gevallen de partner gesteriliseerd.

Vergoeding anticonceptie

Voor meiden tot 18 jaar wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt dan geen eigen risico. Ben je ouder dan 18 maar jonger dan 21 dan heb je recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar geldt hierbij wel het eigen risico.

Voor vrouwen ouder dan 21 jaar valt de vergoeding van anticonceptie niet meer onder de basisverzekering. Wel kan je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten om alsnog anticonceptie vergoed te krijgen. Je betaalt dan geen eigen risico, maar soms wel een eigen bijdrage bij een specifiek medicijn.

Bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen

Condooms zijn de enige vorm van anticonceptie die je ook tegen s.o.a. oftewel geslachtsziekten beschermen. Condooms zijn tevens goed te combineren met elke andere vorm van anticonceptie. Indien je naar bed gaat met iemand waarmee je geen langdurige relatie van langere dan een half jaar hebt, is het altijd verstandig gebruik te maken van een condoom. Er zijn condooms voor mannen én vrouwen.

Morning after pil (Norlevo)

Noodanticonceptie binnen 72 uur na onbeschermd geslachtsverkeer of bij falen van anticonceptie (gescheurde condoom, pil vergeten, etc.). Neem de pil zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 12 uur en niet later dan 72 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap.

Zonder recept verkrijgbaar bij je drogist.

Reacties zijn gesloten.