Gewichtsbeheersing

Een goed lichaamsgewicht is belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Een goed BMI bereik je alleen door gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Makkelijker gezegd dan gedaan…

Dagelijks staan we voor veel (ongezonde) verleidingen. Moeilijk te weerstaan. En door het jojo-effect lijkt het soms een oneerlijke strijd.

Jojo-effect

Het jojo-effect is wetenschappelijk beschreven door Kelly D. Brownell. Hieruit blijkt dat het zeer moeilijk is het lichaamsgewicht na een periode van lijnen te handhaven. Na de periode van lijnen begin je langzaam weer aan te komen. En als je weer op je oude gewicht bent start je weer met lijnen.

Een gezond lichaamsgewicht vraagt dus ook om een permanente gedragsverandering. Zoals gezegd gezonde voeding en meer beweging.

Gezonde voeding

Tips voor een gezonde voeding kun je vinden op Het voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding en wil jou helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te kiezen.

Meer water drinken helpt niet

Vaak hoor je dat meer water drinken helpt bij het afvallen. Dit effect is niet makkelijk aan te tonen of zelfs onjuist. Het vervangen van calorie-rijke dranken door water helpt wel.

Daarnaast is het advies voor volwassenen om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Water voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Omdat water geen calorieën bevat, is het een goede dorstlesser. Koffie en thee zonder suiker tellen ook mee!

Seks om af te vallen

Leuker kunnen we het niet maken…. met een half uurtje vrijen kun je tot 300 kcal verbanden. Dat is te vergelijken met een half uur hardlopen. Kies wel een standje waarin jezelf ook actief bent.

Bovendien versnelt vrijen versnelt je hartslag. Hierdoor stroomt het bloed sneller door de bloedvaten. Wat weer goed is tegen hart- en vaatziekte.

Ten slotte maak je, net als bij sporten, ook oxytocine. Oxytocine geeft je een positief gevoel. Bovendien verlaagd het je gevoel stress.

Goed slapen en minder stress

Slecht slapen en teveel stress kunnen er voorzorgen dat je lichaam te veel Ghreline aanmaakt. Gherline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. Hierdoor ga je dus meer eten dan je nodig hebt. Ook zul je door het hongergevoel eerder neigen naar ongezond voedsel. Masturberen vermindert stress en zorgt dat je beter slaapt.

De rol van je menstruatiecyclus

Ook de menstruatiecyclus beïnvloedt ons eetgedrag. Rond de eisprong eet een vrouw minder dan in de tweede helft van de cyclus. In de de luteale fase bereidt je lichaam zich voor op een zwangerschap en heeft dus meer energie nodig. Hormonale anticonceptie stopt deze effecten die bij een “normale” menstruatiecyclus horen. Daarom kun je bij het gebruik van de pil te maken hebben met gewichtstoename. Ook kan het zijn dat je meer vocht vasthoud waardoor je nog meer aankomt.

Tijdens de menstruatie

Tijdens je menstruatie zul je vaker snoepen en het gevoel hebben dat je dat nodig hebt. Hoe komt dat nu? Doordat je oestrogeen- en progesteronniveau uit balans raken daalt je serotoninelevel tijdens de menstruatie. Hierdoor kun je je ook extra down voelen.

Koolhydraten kunnen je serotoninelevel omhoog brengen. En daarom snak jij tijdens je menstruatie naar suikers. En misschien ook wel chocolade.

Chocolade tegen menstruatiepijn

Chocolade bevat niet alleen veel koolhydraten maar ook calcium. Calcium vermindert menstruatiepijn en krampen. Een orgasme trouwens ook.